Χορός

Με μεράκι και με σεβασμό στην πολιτιστική μας παράδοση μελετάμε και διδάσκουμε παραδοσιακούς χορούς όλου του Ελληνισμού. Δίνουμε έμφαση στους χορούς του νησιού μας, την Κρήτη, τους οποίους μελετάμε και αναβιώνουμε ήδη από το 1987. Παράλληλα, διδάσκουμε πάνω από 700 χορούς από όλες τις περιοχές τις Ελλάδας, την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κύπρο, προσπαθώντας να προσεγγίσουμε την κίνηση και το ύφος τους με σεβασμό στην κάθε περιοχή.

Το μάθημα

Σε όλα τα τμήματα του Εργαστηρίου, παιδικά κι ενηλίκων, διδάσκονται πάνω από 700 χοροί από όλες τις περιοχές της Ελλάδας κι εν γένει του Ελληνισμού. Για προφανείς λόγους δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους χορούς της Κρήτης αλλά ποτέ δεν επικεντρωθήκαμε μονάχα σε αυτούς.

Ο πολιτιστικός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος, με ιδιαίτερα λαογραφικά στοιχεία σε όλες της περιοχές όπου υπάρχει ή υπήρξε Ελληνισμός. Έτσι, από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης του Εργαστηρίου, προσπαθούμε με μεράκι και σεβασμό στην πολιτιστική μας παράδοση να μελετάμε και να διδάσκουμε με ήθος παραδοσιακούς χορούς ολόκληρης της Ελλάδας, της Ανατολικής Ρωμυλίας (σημερινή Βουλγαροκρατούμενη περιοχή βόρεια της Θράκης), της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Κύπρου.

"Χέρα τη χέρα ο χορός ανθρώπους σμίγει ομάδι και μοσχομυριστό ψυχής είναι περικοκλάδι"

ΚΩΣΤΗΣ ΛΑΓΟΥΔΙΑΝΑΚΗΣ