Η Ιστορία μας

Ένας λαός που έχει χάσει την παράδοση του είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του, σαν το δέντρο χωρίς ρίζες. Το Εργαστήρι, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, έχει ως στόχο τη διάσωση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είτε αυτό λέγεται μουσική, είτε χορός, ενδυμασία, δημοτικό τραγούδι, ήθη και έθιμα του τόπου μας. Σε αυτή τη σελίδα κρατήσαμε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές μας που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας!

1980

image

Στο θέατρο της Δόρας Στράτου

Ο Γιώργος Κουγιουμουτζής μετακομίζει στην Αθήνα κι έπειτα από πρόσκληση του Γιώργου Χνάρη, θείου του και υπεύθυνο του κρητικού συγκροτήματος στο θέατρο της Δώρας Στράτου, εντάσσεται στην ομάδα και ξεκινά ως πρωτοχορευτής στις παραστάσεις. Επιπλέον, στο θέατρο έρχεται, για πρώτη φορά στη ζωή του, σε επαφή με τους χορούς της υπόλοιπης Ελλάδας.

1982

image

Τα πρώτα μαθήματα

Με καθημερινή, πλέον, ενασχόληση με τον χορό τόσο στο θέατρο της Δώρας Στράτου όσο και σε διάφορες εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ο Γιώργος Κουγιουμουτζής ξεκινά τα πρώτα του βήματα ως χοροδιδάσκαλος, ξεκινώντας τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών ολόκληρης της Ελλάδας στην χορευτική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

1983

image

Ίδρυση χορευτικής ομάδας ΕΜΠ

Έπειτα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το επόμενο βήμα στην πορεία του Γιώργου Κουγιουμουτζή είναι η ίδρυση και της χορευτικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου επίσης καταπιάνεται με την διδασκαλία παραδοσιακών χορών από πολλά μέρη της Ελλάδας. Εκεί γνωρίζει την Μαρία Τριτσάρη, που μερικά χρόνια αργότερα θα παντρευτούν και θα ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια.

1987

image

Η πρώτη σχολή χορού

Ο Γιώργος Κουγιουμουτζής μαζί με την Μαρία Τριτσάρη, σύζυγό του πλέον, ιδρύουν την πρώτη σχολή παραδοσιακών χορών στην περιοχή της Ζωγράφου. Διδάσκουν και παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς τόσο της Κρήτης όσο και ολόκληρου του Ελληνισμού.

1988

image

Πρώτη παράσταση στην Αθήνα

Πρώτη παράσταση της νεοϊδρυθείσας σχολής χορού στο ανοιχτό δημοτικό αθλητικό κέντρο «Σωτήρη Πέτρουλα» στο δήμο Ζωγράφου με παρουσίαση χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

1989

image

Η μετάβαση στην Κρήτη

Ο Γιώργος Κουγιουμουτζής και η Μαρία Τριτσάρη μετακομίζουν μόνιμα στο Ηράκλειο της Κρήτης και ξεκινούν τα πρώτα βήματα ίδρυσης του Παραδοσιακού Εργαστηρίου.

1989

image

Πρώτη παρουσίαση ξεχασμένων χορών

Το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού, έπειτα από λαογραφική έρευνα του Γιώργου Κουγιουμουτζή και της Μαρίας Τριτσάρη, παρουσιάζει για πρώτη φορά ξεχασμένους παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού ΚρήτηTv.

1990

image

Η πρώτη παράσταση

Το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ηράκλειο παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια».

1992

image

Το πρώτο ταξίδι

Το Εργαστηρίου πραγματοποιεί τη πρώτη του συμμετοχή σε φεστιβάλ στο εξωτερικό. Συνοδεύοντας την χορωδία Αγίου Δημητρίου Ηρακλείου στην Δανία, παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.

1992

image

Για πρώτη φορά στο κηποθέατρο "Ν. Καζαντζάκης"

Πραγματοποιείται η πρώτη παράσταση του Εργαστηρίου στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης» με χορούς απ' όλη την Ελλάδα, η οποία σηματοδοτεί και την πολυετή παρουσία του συλλόγου στον χώρο μέχρι και σήμερα.

1999

image

Τα πρώτα θεατρικά δρώμενα

Το Παραδοσιακό Εργαστήρι καινοτομεί και για πρώτη φορά εντάσσει το θεατρικό στοιχείο στις χορευτικές του εμφανίσεις. Με την συμμετοχή της θεατρικής σκηνής Ηρακλείου του Μάνου Μανιά παρουσιάζονται θεατρικά δρώμενα σχετικά με το έθιμο του κρητικού γάμου στην παράσταση του Εργαστηρίου στο κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».

2004

image

Το "σπίτι" μας

Μετά από κόπους και προσπάθειες χρόνων, το Εργαστήρι επιτέλους αποκτά τη δική του στέγη και μετακομίζει στην οδό Λεβήνου 62Α, στην Θέρισο Ηρακλείου όπου εδρεύει έως και σήμερα. Πλέον, με δύο αίθουσες διδασκαλίας υποδεχόμαστε παλιούς και νέους μαθητές στον καινούργιο χώρο του Συλλόγου.

2014

image

Η κρητική ντοπιολαλιά

Η επιθυμία χρόνων του Γιώργου Κουγιουμουτζή παίρνει σάρκα και οστά με την διδασκαλία της κρητικής ντοπιολαλιάς, της κρητικής λογοτεχνίας και της κρητικής μαντινάδας στον χώρο του εργαστηρίου από τον μαντιναδολόγο και δάσκαλο Κωστή Λαγουδιανάκη. Το τμήμα ονομάζεται "Κρητικά νάκλια με τον Κωστή Λαγουδιανάκη".

2015

image

Η θεατρική μας ομάδα

Έχοντας εντάξει τα θεατρικά δρώμενα στις εκδηλώσεις μας και αναγνωρίζοντας την αξία της τέχνης του θεάτρου, αποφασίζουμε να ιδρύσουμε το δικό μας τμήμα θεατρικής ομάδας υπό τη διεύθυνση του Δομίνικου Ταβερναράκη.

2016

image

Η πρώτη αυτόνομη θεατρική παράσταση

Η πρώτη αυτόνομη παράσταση της θεατρικής ομάδας του Εργαστηρίου είναι γεγονός! Παρουσιάζονται τρία κωμικά μονόπρακτα με τίτλο «Ζωή σε λόγου μας», πάντα υπό την σκηνοθεσία του Δομίνικου Ταβερναράκη, σκορπίζοντας γέλιο στο ανοιχτό θέατρο "πύλη Βηθλεέμ".

2016

image

Η χορωδία μας

Γνωρίζοντας ότι το παραδοσιακό τραγούδι αποτελεί ιδιαίτερο σκέλος της Ελληνικής παράδοσης, αποφασίζουμε να ιδρύσουμε το δικό μας τμήμα χορωδίας υπό τη διεύθυνση της Αργυρώς Ρέππα.

2018

image

Η πρώτη αυτόνομη παράσταση χορωδίας

Η πρώτη αυτόνομη παράσταση της χορωδίας του Εργαστηρίου λαμβάνει χώρα στην πύλη Βηθλεέμ, με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά», παρουσιάζοντας διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

2018

image

Η Βυζαντινή μουσική στο Εργαστήρι

Η Βυζαντινή μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και μία ξεχωριστή μουσική γλώσσα. Έτσι, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό τμήμα εκμάθησης Βυζαντινής μουσικής υπό τη διεύθυνση, πάντα, της Αργυρώς Ρέππα.

2019

image

30 χρόνια στο Ηράκλειο

Το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου στο Ηράκλειο, διοργάνωσε μεγάλο γλέντι με το συγκρότημα των Κώστα Κακουδάκη και Μιχάλη Πετσάκη με την συμμετοχή πλήθους κόσμου.

2024

image

35 χρόνια στο Ηράκλειο

Το Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού συμπληρώνει 35 χρόνια παρουσίας στο Ηράκλειο. Όλες οι εκδηλώσεις και οι παραστάσεις του Εργαστηρίου, για ολόκληρη τη χρονιά, θα συνοδεύονται με το επετειακό λογότυπο και θα είναι αφιερωμένες στην συμπλήρωση των 35 αυτών χρόνων παρουσίας μας στη Κρήτη.