Κύπρος
Οι Κύπριοι είναι πολύ περήφανοι για την πολιτιστική τους κληρονομιά, η οποία εκτείνεται πάνω από 9.000 χρόνια πίσω. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι διαφορετικά με μια τέτοια μακρά ιστορία και πολυπολιτισμικότητα. Η Κυπριακή Λαϊκή Τέχνη έχει να μας φανερώσει πολλά. Από τους διάφορους κατακτητές και τις πολλές δυσκολίες, έφτασε ως τις μέρες μας σπουδαία, ακέραια και αξιοθαύμαστη. Αποτέλεσε, και θα συνεχίσει να αποτελεί, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού."Πολύπαθη μεγαλόνησος"
Το κυριότερο, ίσως, χαρακτηριστικό των κυπριακών χορών είναι ότι οι άντρες χορεύουν χωριστά από τις γυναίκες. Υπάρχουν ελάχιστοι μικτοί χοροί έχοντας ίσως μια μοναδικότητα ανά το παγκόσμιο. Αυτό συνέβαινε λόγω των αυστηρών ηθών που επικρατούσαν την τότε εποχή. Θεωρούνταν ανήθικο η γυναίκα να χορεύει με πηδήματα, καθίσματα, κουνήματα του κορμιού και του στήθους, κτυπήματα των ποδιών και κροταλίσματα των δακτύλων.
Είναι γνωστές οι επιδρομές, κατά καιρούς, διαφόρων πειρατών και κατακτητών που πέρασαν από το νησί λόγω της ελκυστικής γεωγραφικής του θέσης και οι οποίοι άρπαζαν τις γυναίκες και τις βίαζαν ή τις πουλούσαν στα σκλαβοπάζαρα. Γι’ αυτό οι άντρες, για να τις προστατεύσουν, τις απομόνωναν στα σπίτια με εσωτερικές αυλές και ψηλούς τοίχους τριγύρω, ώστε να μην είναι ορατές από τους περαστικούς, στοιχείο που μπορεί κάποιος επισκέπτης στην Κύπρο να το διαπιστώσει.
Διδασκόμενοι χοροί
- Αντρικός Συρτός
- Γυναικείος Συρτός (Βασιλιτζιά)
- Δρεπάνι
- Καρτσιλαμάς Α' αντρικός
- Καρτσιλαμάς Α' γυναικείος
- Καρτσιλαμάς Β' αντρικός
- Καρτσιλαμάς Β' γυναικείος
- Καρτσιλαμάς Γ' αντρικός
- Καρτσιλαμάς Γ' γυναικείος
- Μπάλος
- Συρτός αζιζιές
- Συρτός
- Τατσιά (κόσκινο-σίτα)
- Της Στάμνας (Κούζα)