Νησιά Ιονίου
Ο επτανησιακός πολιτισμός, κάτω από την επίδραση κατακτητών με πολιτιστικό επίπεδο ανώτερο από των Τούρκων κατακτητών της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν ανακόπηκε ούτε στιγμή. Αντίθετα γνώρισε ακμή την ώρα που το τουρκοκρατούμενο έθνος βρισκόταν κάτω από πυκνό σκότος αμάθειας. Ο πολιτισμός αυτός αποτυπώθηκε κυρίως στην επτανησιακή λογοτεχνία, ζωγραφική και μουσική."Τα λουλούδια της ανατολής"
Το χορευτικό, όπως και το μουσικό ύφος των νησιών του Ιονίου πελάγους διαφέρει χαρακτηριστικά από το ύφος υπολοίπων περιοχών. Διαφέρει ακόμα και ως προς το ύφος του Αιγαίου πελάγους. Στα Επτάνησα, οι χορευτές ναι μεν διατηρούν το “ανάλαφρο” ύφος που δεσπόζει στα ελληνικά νησιά, ωστόσο η χάρη και η φινέτσα παρατηρείται πολύ πιο έντονα στον χορό τόσο των γυναικών όσο και των αντρών. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι αποτέλεσμα της γενικότερης βενετσιάνικης επιρροής των νησιών.
Η δυτική και κυρίως η ιταλική επίδραση επηρέασε και τη μουσική ανάπτυξη των Επτανήσων. Η επτανησιακή καντάδα, που διαφέρει τελείως από τα δημοτικά τραγούδια της υπόλοιπης Ελλάδας, χρωστά τη δομή της μελωδίας της στις ιταλικές επιδράσεις. Σε μια εποχή, που στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα ήταν ανύπαρκτη κάθε μουσική δραστηριότητα, εδώ εμφανίστηκε η πρώτη ελληνική έντεχνη μουσική και δημιούργησε παράδοση, πάνω στην οποία στηρίχτηκε αργότερα η νεοελληνική μουσική.
Διδασκόμενοι χοροί
Κέρκυρα (9)
- Αϊ Γιώργης
- Γαστουριώτικος συρτός
- Κορακιανίτικος
- Μπαλλέτες
- Περατζάδα
- Ρούγα
- Φουρλάνα
- Χορός της Νύφης
- Χορός των γερόντων ή των παππούδων
Κεφαλονιά (9)
- Βλαχοπούλες
- Διβαράτικος
- Κουτσός
- Μανέτας
- Μέρμηγκας
- Μπάλος
- Ρόιδο
- Σαρτιστός
- Σταυρωτός Πυλάρου
Ζάκυνθος (8)
- Άμοιρη
- Γέρανος ή Μεγάλος Ζακυνθινός
- Γιαργητός
- Κυνηγός
- Λεβαντίνικος
- Συρτός Σταυρωτός (Πικραμένος)
- Συρτός Στρωτός
- Συρτός Τσαμαστός
Λευκάδα (8)
- Γιάννης Ο Μαραθιανός
- Θιακός
- Καραβάκια
- Λεμονιά
- Μηλιά
- Μπάλος
- Πατινάδα
- Συρτός Τέντζερες
Κύθηρα (7 χοροί)
- Αϊ Γιώργης
- Ζαγαράκια
- Κομπιάνικος
- Μεσσαρίτικος
- Μπουρδάρης
- Παλαϊκος
- Συρτός (Καραβίτικος)