Καραγκούνα (Καρδίτσα Τρικάλων)

Η φορεσιά είναι από την Καρδίτσα Τρικάλων. Το όνομα Καραγκούνα προέκυψε καθώς οι γυναίκες περπατώντας κουνούσαν το κεφάλι (την κάρα τους) ή επειδή χρησιμοποιούσαν μαύρες γούνες (καρά σημαίνει μαύρο στα Τούρκικα).
Στον κεφαλόδεσμο φοριέται εσωτερικό μαντήλι με τους πλοκάμους του, που στριφογυρίζουν και τις στερεώνονται στην κορυφή του κεφαλιού και δημιουργείται ο κόθρος. Από πάνω τοποθετείται το εξωτερικό μαντήλι με τα ξόμπλια, το οποίο πέφτει προς τα δεξιά και εκεί τοποθετείται η κεφαλόκομψα (κόπιτσα κεφαλιού) λοξά προς τα δεξιά. Το γιλέκο είναι με περίτεχνα σχέδια από κορδόνια (όπως το κλήμα ή το φεγγάρι), σπείρες που λεγόταν κυνηγός ή την κλειδωνιά. Επίσης, η ποδιά, ιδιαίτερα πλουμισμένη κι ο σαγιάς, ένας πολύπτυχος επενδύτης με πολύχρωμο ποδόγυρο.
Παλαιότερα υπήρχε και δεύετρος, εσωτερικός επενδύτης όπου ενδιάμεσα στον δύο επενδύτες τοποθετούσαν βαμβάκι.
Στον κορμό το αντερί, δηλαδή η πουμαμίσα, με τα μπρουμάνικα (τα μανίκια) που τα πλούμιζαν με τα μανικούλια (ξεχωριστά κομμάτια) και κατέληγαν σε φούντες. Όσο νεότερη, σε ηλικία, η γυναίκα τόσο μακρύτερες και οι φούντες. Η ζώνη ονομάζεται και μπαλτσούδα που μαζί με τα κοσμήματα της ποδιάς, του στήθους και του λαιμού αποτελούσαν δώρα του γαμπρού κατά την νύμφευση της γυναίκας.

*Η φωτογραφία είναι από την έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, κοσμημάτων, κεντημάτων & λαϊκών οργάνων του Εργαστηρίου.