Γιδά Ημαθίας

Από την περιοχή της Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας. Κατά βάση μεγάλη σε βάρος φορεσιά.
Το κύριο μέρος αποτελείται από τον σαγιά, με ποδιά κεντημένη, ο οποίος ανασκουμπώνεται στα πλάγια και φαίνεται το πολύτεχνο κέντημα. Η ζώνη είναι πουλένια, ραμμένη με πούλιες σαν φίδι (οι πούλιες είναι φολιδωτά ραμμένες σαν λέπια), κατάλοιπο του αρχαίου πολεμικού θώρακα.
Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης φορεσιάς είναι ο ιδιαίτερος της κεφαλόδεσμος, το επονομαζόμενο το κατσούλι, που θυμίζει αρχαία περικεφαλαία. Λέγεται ότι σε μία μάχη του στρατού του Μεγάλου Αλέξανδρου, οι άντρες δείλιασαν με αποτέλεσμα οι γυναίκες που ακολουθούσαν πολέμησαν εκείνες κι εν τέλει κέρδισαν τη μάχη. Τότε, ο Μέγας Αλεξανδρος για να τις τιμήσει έβγαλε από τους άνδρες του τις περικεφαλαίες και τις φόρεσε στα κεφάλια των γυναικών κι έκτοτε οι γυναίκες τις φορούσαν συνειδητά. Στο πίσω μέρος φαίνεται η περιστέρα, ένα άσπρο κολλαριστό μαντήλι με δαντέλα χεριού στο τελείωμα.
Τα μαγκλικουτάρια, τα κοσμήματα κεφαλής, αποτελούν ξεχωριστές λεπτομέρειες ενώ τα δούλια, τα κοσμήματα, κρέμονταν από την μία πλευρά του κεφαλιού καταλήγοντας στο άλλο και περνούσαν κάτω από το πιγούνι της γυναίκας, κατάλοιπο της παραγναθίδας του κράνους. τέλος, συναντάμε το ζιπούνι, το οποίο είναι κοντό σε μήκος με κοντά μανίκια και πλούσια κεντήματα από κορδόνι, ραμμένο από τους τερζήδες.

*Η φωτογραφία είναι από την έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, κοσμημάτων, κεντημάτων & λαϊκών οργάνων του Εργαστηρίου.