Πωγώνι Ιωαννίνων

Αρκετά ιδιόμορφη φορεσιά.
Το κύριο μέρος αποτελείται από ένα λευκό, μάλλινο ύφασμα, το λεγόμενο Χαγιάτι. Έπειτα η ποδιά και το σιγκούνι, έναν επενδύτη με γαιτάνωμα χρώματος λευκού για τις νεότερες σε ηλικία γυναίκες με που γινόταν μαύρο στις πιο ηλικιωμένες. Τέλος, το μεταξωτό, έγχρωμο γιλέκο.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ο, σχετικά αντιαισθητικός, κεφαλόδεσμος με ισχυρό, ωστόσο, λόγο ύπαρξης. Λέγεται ότι στην περιοχή υπήρχαν πολύ όμορφες γυναίκες με άσπρο δέρμα, ωραία μάτια και όμορφα, πλούσια μαλλιά. Προς αποφυγή αρπαγής τους από τους Τούρκους, έδεναν ολόκληρο το κεφάλι τους και άφηναν να φανούν ελάχιστα χαρακτηριστικά του προσώπου, προκειμένου να μην τους απαγάγουν και τις μεταφέρουν στα χαρέμια τους.
Κατά τη διαδικασία του γάμου, οι νύφες κρεμούσαν κόκκινες φούντες πίσω στη μέση τους και στο κεφάλι φορούσαν φέσι με διάδημα. Ακόμα η Ζώνα, ένα μαύρο, μακρύ ζωνάρι (έξι μέτρα σε μήκος) που στερεωνόταν με κόκκινη ούγια.
Οι γυναίκες που πενθούσαν έβαφαν τη κόκκινη γραμμή που φαινόταν πίσω στον κεφαλόδεσμο με αποτέλεσμα να αλλάζει χρώμα και να γίνεται μαύρη.
Το κύριο υπόδημα ήταν το τσαρούχι ή εναλλακτικά τα πόδια τους ήταν εντελώς γυμνά. Τέλος, στο στήθος κρέμονταν πόρπες διαφόρων μεγεθών.

*Η φωτογραφία είναι από την έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, κοσμημάτων, κεντημάτων & λαϊκών οργάνων του Εργαστηρίου.