Μέγαρα Αττικής

Το μοναδικό μέρος στη Ρούμελη αλλά και στην Αττική και Βοιωτία όπου δεν φορέθηκε σιγκούνι. Υπάρχουν τρείς τύποι φορεσιάς: με καπλαμά, με φουστάνι και η καντιφένια.
Καντιφένια: Η επίσημη νυφική φορεσιά. Αποτελείται από αμάνικο φουστάνι, μπλε ή μαύρου χρώματος, με πολλές πτυχώσεις, τις κάθετες πιέτες (φλέγες) και τις οριζόντιες πτυχές (πάστες), με άνοιγμα στο στήθος με χρυσή τρέσα, χρυσό γαϊτάνι ή κορδόνι. Επίσης, η τραχηλιά στο στήθος κεντημένη στο χέρι. Το ζιπούνι, από τσόχα ή βελούδο, με οβάλ άνοιγμα μπροστά και κούμπωμα κάτω από το στήθος, χρώματος μαύρου, μελιτζανί, σκούρο κόκκινο, μελί ή μπλε με λίγο κέντημα. Απο πάνω ένα μανικωτό πανωκόρμι από βελούδο, ο λεγόμενος αντιφές, στολισμένο με πούλιες και χρυσοκλωστή.
Οι νύφες φορούν άσπρη μπαμπακερή ή μεταξωτή ποδιά, την μέρτινα, κεντημένη με δαντέλες, χάντρες και πούλιες. Στην κεφαλή φορούσαν φέσι παραδομένο (δηλαδή με παράδες) ή όλο κοσμημένο με νομίσματα, το επονομαζόμενο και καπιτάλι. Επίσης, φορούν την μπόλια, μεταξωτή μαντήλα που ανήκει στις "χάρες", δηλαδή στα δώρα της πεθεράς προς την νύμφη την πρώτη χρονιά του αρραβώνα που παράγγελναν στη Σαλαμίνα. Είχε στις άκριες χρυσή δαντέλα, κοπανέλια, μακρύ κρόσσι με πούλιες, η οποία διασταυρώνεται μπροστά και πέφτει πίσω στην πλάτη με τις δύο άκριες ή εναλλακτικά η μία άκρη στερεώνεται στον ώμο και ή άλλη στο πλάι, χαμηλά στο ζιπούνι.
Έφεραν ακριβά και βαριά κοσμήματα στο στήθος. Γενικώς, είναι μία πολύ ακριβή φορεσιά, όπου στοίχιζε μέχρι και 1,5 εκατομμύριο δρχ.

*Η φωτογραφία είναι από την έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, κοσμημάτων, κεντημάτων & λαϊκών οργάνων του Εργαστηρίου.