Μαρία Τριτσάρη

Διεύθυνση & υπεύθυνη βεστιαρίου
Facebook

"Τι τραβάμε κι εμείς οι χορεύτριες;!"

Γεννήθηκε  και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης, με καταγωγή από την Ελιά Πεδιάδος. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Κουγιουμουτζή  και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Λευτέρη. Αποτελεί θεμέλιο λίθο του Εργαστηρίου από την ίδρυσή του, στο πλάι του συζύγου της.

Η πρώτη επαφή με την παράδοση έγινε σε ηλικία δεκαοκτώ ετών στο Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου. Την ίδια περίοδο, και για μία διετία, αναλαμβάνει την διδασκαλία παραδοσιακών χορών όλης της Ελλάδας στον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό σύλλογο Αρχανών. Συμμετείχε στην ομάδα παραδοσιακών χορών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Κουγιουμουτζή, όπου γνωρίζει αναλυτικά τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Ήδη από το 1988 διοργανώνει εκδηλώσεις του Εργαστηρίου, με την πρώτη παράσταση να λαμβάνει χώρα στην περιοχή του Ζωγράφου.

Από τότε μέχρι και σήμερα συμμετέχει ενεργά με τις ομάδες του Εργαστηρίου σε χορευτικές, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και σεμιναρίων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κατέχει στο ενεργητικό της την γενική επιμέλεια όλων των παραστάσεων του εργαστηρίου (χορευτικών, θεατρικών και παραστάσεων χορωδίας).

Έχοντας ασχοληθεί από μικρή ηλικία με την ραπτική, βοηθώντας τους γονείς της στο ραφείο που διατηρούσαν, εδώ και 40 χρόνια ράβει, κεντάει και πλέκει πλουτίζοντας τις παραδοσιακές φορεσιές στο βεστιάριο του Εργαστηρίου. Με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη για την κρητική ενδυμασία, έψαξε, μελέτησε και διάβασε για την γυναικεία και αντρική φορεσιά συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την εξέλιξη της κρητικής φορεσιάς στο πέρασμα του χρόνου.

"Ψάξε, διάβασε, μάθε το που, το πως, το πότε, το γιατί..."

ΜΑΡΙΑ ΤΡΙΤΣΑΡΗ