Γιώργος Κουγιουμουτζής

Χοροδιδασκάλος & Διεύθυνση

"Γειά σας παιδάκια!"

Γεννήθηκε στα Λιβάδια Μυλοποτάμου όπου και έζησε μέχρι την ενηλικίωσή του. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Τριτσάρη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Λευτέρη. Συγκαταλέγεται στους βιωματικούς χορευτές καθώς η πρώτη επαφή του με την παράδοση αρχίζει από τα παιδικά του χρόνια. Στα Λιβάδια Μυλοποτάμου βίωσε από κοντά τους χορούς και τα έθιμα του τόπου του. Όπως είναι γνωστό, τα Λιβάδια είναι η γενέτειρα πολλών καλών χορευτών όπου μαθαίνουν την τέχνη του χορού στα νέα παιδιά για τη συνέχιση της παράδοσης μας.

Το 1979 μετέβη στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε πλέον συστηματικά με τον χώρο της παράδοσης. Έπειτα από πρόσκληση του θείου του, Γεώργιου Χνάρη, υπεύθυνο του κρητικού συγκροτήματος στο Θέατρο της Δώρας Στράτου, εντάχθηκε στην επαγγελματική ομάδα χορού του θεάτρου ως πρωτοχορευτής και εκεί γνώρισε πρώτη φορά τους χορούς της υπόλοιπης Ελλάδος συμμετέχοντας στις παραστάσεις. Επίσης, για σειρά ετών, εμφανιζόταν καθημερινά σε νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως στην Πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα με το Θέατρο της Δώρας Στράτου το 1982, ανέλαβε το χορευτικό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1983 ίδρυσε την χορευτική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η συνεργασία αυτή κράτησε πέντε χρόνια. Στο διάστημα της συνεργασίας με τη χορευτική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, δόθηκαν σειρά από παραστάσεις.

Το 1987 ίδρυσε δική του σχολή παραδοσιακών χορών στην περιοχή Ζωγράφου της Αθήνας, παρουσιάζοντας την δουλειά του σε δύο παραστάσεις, το 1988 και το 1989. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Δήμο Ζωγράφου, διοργανώνει παραδοσιακό, αποκριάτικο καρναβάλι στις συνοικίες του Δήμου.

Το 1989 επέστρεψε μόνιμα στην Κρήτη και στο Ηράκλειο όπου και ίδρυσε το Παραδοσιακό Εργαστήρι μαζί με την σύζυγο του, πλέον, Μαρία.

“- Δάσκαλε δείξε μου το δρόμο. - Είναι στα πόδια σου.”

ΑΝΩΝΥΜΟΣ