Κάρπαθος

Υπάρχουν τρία είδη γυναικείας φορεσιάς.
1) Η Βέστα που φοριέται στα κάτω χωριά της Καρπάθου και λέγεται και κατωχωριανή. Αποτελείται από μακρύ φόρεμα από πολύτιμο ύφασμα, ατλάζι και ταφτά. Στο κεφάλι δένονται δύο μαντήλια , ή αλλιώς τσεμπέρια και τα σκουφοϋρια, όπου το πρώτο δένεται και το δεύτερο πέφτει ανάλαφρα μπροστά.
2) Το Καβάϊ που φοριέται σήμερα μόνο από τις παντρεμένες γυναίκες στην περιοχή του Ολύμπου και αποτελείται από την πουκαμίσα κεντημένη στον ποδόγυρο, στα μανίκια και στην λαιμόκοψη. Από πάνω το καβάϊ σε μπλέ ή μαύρο χρώμα με κεντήματα που ανασηκώνεται από δεξιά, ζώνη πολύχρωμη, ποδιά σε ζωηρά χρώματα κεντημένη με πούλιες, στα πόδια στιβάνια με κόκκινο χρώμα κεντημένα, το μαλλίτινο με τα πλαξούγια στο κεφάλι. Στο στήθος η κολαϊνα με νομίσματα σε σχήμα V.
3) Το σακοφούστανο που φοριέται από τις ελεύθερες στον Όλυμπο. Αποτελείται από τον σάκο και τη φούστα από ζωηρά χρώματα, με φανταχτερά κεντήματα, κεντημένα με πούλιες. Στο κεφάλι άσπρο μαντήλι με έντονα λουλούδια που κρέμονται γύρω του χρωματιστές χάντρες. Στα πόδια παντόφλες μαύρου χρώματος με πολλά χρωματιστά κεντήματα στο μπροστινό μέρος.