Φορεσιές της νησιωτικής Ελλάδας

Η αντρική, νησιωτική φορεσιά κρατά ένα σταθερό μοτίβο, όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο νησί αλλά συνολικά στο σύμπλεγμα που υπάγεται. Πέραν κάποιων συγκεκριμένων περιπτώσεων όπου συναντάμε ξεχωριστά στοιχεία, η αντρική ενδυμασία δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Κύριο στοιχείο η βράκα.  Έπειτα το βαμβακερό σφιχτό ζωνάρι της μέσης, το γιλέκο (συχνά ίδιο ύφασμα με τη βράκα, λινό), κι η πουκαμίσα (συχνά με φαρδύ και μεγάλο ανοιχτό γιακά και με μανίκια που έκαναν φουφούλα στον καρπό). Λευκή γκιλότα στα πόδια και τα υποδήματα είναι κυρίως χαμηλά με τακουνάκι. Ιδιαίτερη μνεία αρμόζει στον κεφαλόδεσμο, όπου εκτός από το μαντήλι συναντάμε πολύ συχνά το φέσι του κεφαλιού με τη μακριά φούντα. Το συγκεκριμένο φέσι, πολύ παρεξηγημένο και λανθασμένα ταυτισμένο με το μουσουλμανικό, είναι το χριστιανικό, νησιώτικο φέσι το οποίο είναι σπαστό (δηλαδή δεν είναι ευθυτενές όπως το οθωμανικό) με μακριά φούντα στο πλάι.

Οι γυναικείες, νησιώτικες φορεσιές παρουσιάζουν μεγαλύτερη γκάμα και διαφορετικά χαρακτηριστικά τόσο ανά σύμπλεγμα, όσο κι ανά νησί. Ακόμα και στο ίδιο νησί, παρατηρούμε εντελώς διαφορετικές φορεσιές από χωριό σε χωρίο. Οι γυναικείες φορεσιές των νησιών μας χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα από την πολυχρωμία και την ποικιλομορφία τους, κυρίως οι γυναικείες.

Όλες οι φορεσιές του Εργαστηρίου αποτελούν πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών και είναι φτιαγμένες από τον Θεοδόσιο Καλλιάδη.