Καλως ορίσατε στο σύλλογο μας!!

   Ένας λαός που έχει χάσει την παράδοση του είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χάσει το μνημονικό του, σαν το δέντρο χωρίς ρίζες. Το σήμερα τρέφεται από τα περασμένα και τα μελλούμενα από το σήμερα. Από την παράδοση αντλούμε τους χυμούς του πολιτισμού μας και συνειδητοποιούμε την εθνική μας υπόσταση.


   Ο χορός είναι τρόπος ύπαρξης, αυθόρμητη έκφραση της ανθρώπινης σκέψης και ψυχής, αποτελεί από μόνος του μια πλήρη γλώσσα, με τα δικά του σιωπηλά λόγια ή, αν χρειαστεί, τα λόγια αυτά είναι τα τραγούδια. Σε μια εποχή που η γλώσσα μας η καθημερινή έχει σε μεγάλο βαθμό φθαρεί, η γλώσσα των λαϊκών δημοτικών χορών μένει ζωντανή και όμορφη. Οι λαϊκοί χοροί συνεχίζουν να υπάρχουν, υπάρχουν από μόνοι τους γιατί αρέσουν, είναι ένα μήνυμα ότι κάτι μένει σταθερό μέσα στις κοσμογονικές αλλαγές, μια ομορφιά διαχρονική.

   Σκοπός μας είναι, όπως είναι γνωστό, η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, είτε αυτό λέγεται μουσική, είτε χορός, ενδυμασία, δημοτικό τραγούδι, ήθη και έθιμα του τόπου μας. Μας ενδιαφέρει η νεολαία μας να προσεγγίσει τις ρίζες μας. Παράκληση και προτροπή να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να γνωρίσουν τον κόσμο της ελληνικής παράδοσης, των λαϊκών μας χορών· και, ίσως, μέσα από αυτή τη γνωριμία, διαμορφώσουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που θα μας βοηθά να αντιστεκόμαστε και να επιλέγουμε σωστά ό,τι μας προσφέρει η σημερινή κοινωνία.

   Ο Σύλλογος μας «Παραδοσιακό Εργαστήρι Χορού», στα χρόνια ίδρυσης του στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχει παρουσιάσει μεγάλο ρεπερτόριο πάνω από 700 χορούς απ' όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση των χορών του τόπου μας που ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου και δεν είναι γνωστοί από τους νεότερους Κρητικούς. Στο χρονικό διάστημα της παρουσία μας στο Ηράκλειο:
- Αναβιώσαμε πρώτοι τους ξεχασμένους κρητικούς χορούς από το 1990,
- Πραγματοποιήσαμε πρώτοι στο χώρο μας έκθεση ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών, κοσμημάτων, οργάνων, κεντημάτων και όπλων κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη του 2002,
- Έχουμε εκπροσωπήσει σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις-διοργανώσεις το Δήμο Ηρακλείου τόσο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό,
- Επανειλημμένα έχουμε συμμετάσχει στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου στο Κηποθέατρο «Ν. Καζαντζάκης».
- Αγκαλιάσαμε πρώτοι τα θεατρικά δρώμενα απ΄το χώρο της παράοδοσης του τόπου μας
- Υιοθετήσαμε πρώτοι το θεατρικό παραδοσιακό παιχνίδι, με το οποίο τα παιδιά του συλλόγου έπαιξαν και διασκέδασαν
- Φιλοξενήσαμε την Κρητική ντοπιολαλιά
- Ήδη από το 2015 ιδρύσαμε θεατρική ομάδα του Εργαστηρίου. Έχει παρουσιάσει πλήθος παραστάσεων με γνωστά, θεατρικά έργα και συμμετέχει στις μουσικοχορευτικές παραστάσεις του συλλόγου.
- Από το 2017 στο εργαστήρι λειτουργεί τμήμα χορωδίας. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις με παραδοσιακά τραγούδια και συμμετέχει στις μουσικοχορευτικές παραστάσεις του συλλόγου.
- Στο Εργαστήρι λειτουργούν τμήματα: Βυζαντινής μουσικής, διδασκαλίας μουσικών οργάνων, μουσικοκινητικής για παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών, κεντήματος, πλεξίματος και μακραμέ.

   Η χορευτική ομάδα του «Παραδοσιακού Εργαστηριού» απαρτίζεται από μεγάλους και μικρούς ερασιτέχνες χορευτές που έχουν μεράκι και σκοπό να ζωντανέψουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Διαδύο